zondag 8 december 2013

De Panamá-connectie

Er was eens een Panamese zakenman die als speculant ('laranja') ooit de baas ('dono') was/is van een 1.500 bedrijven, waarvan het merendeel in Brazilië. De naam van José Eugenio Silva Ritter werd enkele dagen geleden door het meest bekeken dagelijkse journaal in Brazilië, het Jornal Nacional (JN in de volksmond) van TV Globo, in verband gebracht met een doorsnee hotel in de federale hoofdstad Brasília. Daar bleek de in het geruchtmakende Mensalão-proces veroordeelde José Dirceu partijprominent van de socialistische Partido dos Trabalhadores (PT), bij het betreffende Saint-Peter Hotel een baan te hebben gekregen teneinde zijn halfopen detentieperiode te kunnen doorbrengen. In Brazilië kan iemand een semi-gesloten detentie alleen effectief uitzitten als de veroordeelde een baan vindt. Mocht men daar niet in slagen dan komt men eenvoudigweg de gevangenispoort niet uit en is er opeens sprake van een informele gesloten gevangenisstraf.  Dat het JN met deze mededeling kwam is dan ook allen maar geweest om José Dirceu, die in rechts-Brazilië inmiddels zo'n beetje wordt gezien als het summum van alles wat in het land maar "links-verderfelijk" te noemen is, persoonlijk en diens PT politiek dwars te zitten. Inmiddels heeft Dirceu dan ook aangegeven wegens de commotie van deze specifieke baan af te zullen zien en naar een andere betrekking te zullen omkijken. Dat de JN voor de tweede maal dit trucje uit zal halen lijkt hoogstonwaarschijnlijk.

Foto: naodeunojornalnacional.blogspot.com

Eergisteren sloeg de PT-gezinde internetkrant Brasil247 terug met de onthulling dat diezelfde Jose Eugenio Silva Ritter in verband kan worden gebracht met een tweetal bedrijven in Panama, die in 2008 door de ouders en de zus van de zittende burgemeester van de deelstaat Rio de Janeiro, Eduardo Paes, zijn gekocht. In datzelfde jaar trad Paes aan voor zijn eerste zittingstermijn als burgervader en het gegeven dat er sindsdien US$8 miljoen in de bedrijven zit, gelijkelijk verdeeld over de twee, zet de mensen aan het nadenken in een land waar corruptie en politiek helaas maar al te vaak een op een met met elkaar in verband kunnen worden gebracht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de oppositie in Rio de Janeiro, van de rechts-populistische Anthony Garotinho tot de linkse politicus Marcelo Freixo, om een onderzoek van de federale politie heeft verzocht. Paes ontkent alle beschuldigingen en verklaarde terstond dat zijn vader een succesvol advocaat is die binnen de wet zijn schaapjes op het droge wil houden.
De familie Paes is politiek bevriend met de familie Marinho, die oprichter en eigenaar is van het grootste mediaconglomeraat in Brazilië, Rede Globo. Dit bedrijf staat erom bekend een conservatieve koers te varen en daarmee graag lippendienst aan de blanke, rechtse elite van het land bewijst. En haar politieke vrienden daar te hulp te schieten waar dat nodig blijkt te zijn. Maar door de heer Ritter eerst vilein in verband te brengen met de baan van José Dirceu om vervolgens via die heer Ritter geconfronteerd te worden met mogelijke financiële malversaties door de familie-Paes kwam het mediaconglomeraat in een lastig pakket te zitten, waar men zich maar tenauwernood uit wist te redden.
En zo kwam er weer eens een einde aan een nieuw potje Dirceu/PT-bashing door rechts-Brazilië en de onvermijdelijke poging van links om haar politieke tegenstanders in een kwaad daglicht te stellen door hen met een theoretische kans op corruptie in verband te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten